Det här är varför din sovsäck inte håller i naturen.

Det här är varför din sovsäck inte håller i naturen.

Skribent: Anna Johansson 21/5 - 2024

Låt oss vara ärliga, en sovsäck är en rejäl investering. Den ger dig sköna nätter ute i naturen, så varför inte ge den lite kärlek tillbaka?

Att tvätta och torka din sovsäck

Låt oss börja med den biten alla älskar – tvätt och torkning. Ja, du hörde rätt, även din sovsäck behöver ett bad då och då. Men innan du kastar den i tvättmaskinen som en t-shirt, låt oss gå igenom några viktiga punkter.

För det första, läs alltid tvättrådsetiketten. Det är som att läsa ett kärleksbrev från din sovsäck som talar om hur den vill bli behandlad. Om den är fylld med dun eller syntetfyllning som G-Loft Supreme, kommer instruktionerna variera något.

Här är en snabbguide:

  • Dunsovsäck: Tvätta den i 40°C på ett skonsamt program. Använd ett milt tvättmedel – inget blekmedel eller sköljmedel. Efter tvätt, torktumla den på låg värme. Det tar tid, cirka två-tre timmar, men det hjälper till att återställa den där mysiga fluffigheten.
  • Syntetsovsäck: Samma tvättråd som för dun, men glöm inte att det går snabbare att torka.

Ett tips från coachen: Tvätta inte sovsäcken för ofta. Precis som du inte behöver duscha din katt varje dag (eller någonsin, enligt katten själv), så mår sovsäcken bäst av att vädras ordentligt mellan äventyren. Om du hittar en smutsfläck, handtvätta specifikt den delen med lite milt tvättmedel, en tvättsvamp och varmt vatten. Enkelt, eller hur?

Förvara din sovsäck: Nej, den gillar inte att bli intryckt i en liten påse…

När du kommer hem från ditt äventyr, är det dags att ge sovsäcken lite luft. Ta ut den ur packpåsen och låt den andas i cirka 24 timmar. Tänk på det som att den också behöver återhämta sig efter att ha delat nattens äventyr med dig.

Långtidsförvara aldrig sovsäcken i dess packpåse. Det är som att be den andas genom ett sugrör (skadar fyllningens isolerande förmåga). Häng istället upp den i en garderob eller ett välventilerat utrymme. Innan nästa användning, ge den en rejäl skakning och vädra den ordentligt. Och efter varje natt i det fria, häng upp den över en trädgren eller torklina så att all kvarvarande fukt försvinner. Tro mig, du vill inte sova i en fuktig sovsäck – det är som att torka sig med en blöt handduk, och ingen gillar det.

Hur du vårdar din dragkedja: Små knep för att undvika slitage

Vanligtvis blir inte en högkvalitativ dragkedjor ett problem, men för att undvika slitage, eller lösa vanliga problem kan du göra detta:

  • Om inte dragkedjan låser sig: Problemet beror troligen på att dragkedjans löpare har blivit lite för stor. Då pressas inte längre tänderna ihop och kedjan låser sig inte ordentligt. Använd en tång och tryck försiktigt till löparen så att den kniper åt igen. Genom att dra löparen fram och tillbaka ser du direkt om det löste problemet.
  • Dragkedjan är trög: Smörj kedjan med stearin.
  • Trasigt dragkedjehänge/kläpp: Ibland trillar själva handtaget av från löparen och gör plagget svårt att öppna och stänga. Men det kan du lätt laga. Dragkedjehängen går att köpa som reservdelar. Du kan också göra din egen kläpp genom att använda en nyckelring.
  • Tänder saknas: Testa att sy med en grov tråd (för hand) över den skadade delen, så att det blir som en tand av tråd. Då undviker du att löparen hoppar ur där.

Och här kommer några allmänna tips på hur du sköter dragkedjor:

  • Tvinga aldrig kedjan upp eller ner. Om något tar emot, dra tillbaka löparen och få bort det som fastnat emellan.
  • Stäng dragkedjorna när du tvättar.
  • Se till att hålla dragkedjor i skor rena från smuts och lera.
  • Försök dra ihop plagget/väskan/skorna innan du stänger den, för att minska trycket på dragkedjan.

Låt din sovsäck leva sitt bästa liv

Så, där har du det – en enkel guide för att hålla din sovsäck fräsch och fluffig. Kom ihåg:

  1. Tvätta försiktigt och sparsamt.
  2. Lufta din sovsäck.
  3. Vårda din dragkedja för att undvika slitage och problem.

Med dessa tips kommer din sovsäck att vara redo för många fler äventyr, och du kommer att sova som en kung (eller drottning) i skogen. Så ta hand om din sovsäck, så tar den hand om dig. Se det som en vän!

Glad vandring och sov gott under stjärnorna!

/Anna

Läs nästa

Billiga tält kan kosta mer än du tror – Hur ett tält på 1000:- kostade 10 000:-
Ditt tält kommer gå sönder om du inte lär dig dessa enkla knep

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.

365 dagars garanti

Världsomspännande frakt

Du beställer, vi planterar