Billiga tält kan kosta mer än du tror – Hur ett tält på 1000:- kostade 10 000:-

Billiga tält kan kosta mer än du tror – Hur ett tält på 1000:- kostade 10 000:-

Skribent: Anna Johansson 7/5-2024

Hejsan bloggen!

Nu tänkte jag berätta om ett stort misstag jag gjorde förra sommaren som kostade mig skjortan. Man brukar ju säga “what doesn’t kill you makes you stronger” vilket inte kunde vara mer sant denna gången, även om det nästan slutade illa.

Så håll i dig, för detta misstaget kommer jag absolut inte göra igen, och eftersom du läser detta kommer inte du heller göra det. (förhoppningsvis inte i alla fall.)

Hur allting började:

Allt började med när jag och min man hade en långhelg framför oss. Och vad är det värsta man kan göra med en långhelg? Jo - Att slösa bort den fastklistrad i soffan.

Vi har fööör många gånger fastnat framför TVn och kollat på serier som Friends, Mästarnas mästare eller till och med (och värst av allt) Wahlgens Värld.

Men nu skulle det bli annorlunda tänkte vi… Så efter lite funderade kom vi fram till att vi ville prova på att tälta, något ingen av oss har gjort sen våra unga år (längesen)

Jag är egentligen inte jättemycket för att slita mig upp på ett högt berg och vandra tills mina fötter blöder, bara för att sätta upp ett tält och ge sig iväg nästa morgon, men min man övertygade mig genom att visa några vackra tältvideor på instagram.

Det fanns bara ett problem...

Vi hade inget tält.

Smarta som vi var gick vi in och sökte på “billiga tält” och klickade utan eftertanke hem första bästa tält från ett relativt välkänt varumärke.

3 dagar efter, och precis lagom till långhelgen hade vi vårt billiga tält hemma i brevlådan, ja du hörde rätt. Brevlådan!!

Redan här började vi bli misstänksamma, vilket tält får ens plats i brevlådan???

Men vi tänkte inte mer på det, utan packade ihop och gav oss iväg i skogen några kilometer ifrån där vi bor. Jag vet inte om det var på grund av våra stressiga jobb eller att vi var exalterade, men ingen av oss hade kollat väderprognosen.

Oj, vad vi hade behövt göra det…

För halvvägs till vår fina slutdestination (som är precis vid en vacker sjö) möttes vi av moln lika mörka som man kan föreställa sig gruvorna uppe i Kiruna vara.

“Det släpper nog snart” - Sa Mikael (Min partner)

Tyvärr är jag ibland avundsjuk på hans avslappnade sätt att se på saker, för så fort jag såg molnen knöt det sig i magen på mig.

Var tältet ens vattentätt? Hur tål tältet vind? Har vi ens stormlinor med oss?

Men nu var det för sent för att vända om. Och efter min partners obrydda ton var det nästan en liten del inom mig som var nyfiken på hur natten skulle utspela sig.

Väl framme vid vår vackra sjö precis vid skogsbrynet kände jag det…

Den första droppen hade gjort sig till känna i min alldeles för varma och bekväma nacke…

Hur vår “fantastiska” övernattning blev till en mardröm.

Nu började vår långa övernattning, jag och Mikael försökte snabbt få upp tältet, som nu började kännas billigare, tunnare och mindre pålitligt för varje sekund som gick.

Det dröjde inte lång tid innan vi båda var genomblöta

Men nu kan vi i alla fall bli torra - Tänkte vi och klev in i tältet.

Wow, vad fel vi hade.

För när vi steg in i vårt nya tält låg det en pöl med vatten mitt i tältet, droppar sipprade ner från taket och till vår stora förvåning (och förskräckelse) hade till och med botten av tältet börjat ta in vatten.

Jag och Mikael kollade på varandra med uppgivenhet i blicken, hur f*n ska vi sova här inatt?

Efter allt kämpande med tältet kände vi att allt var hopplöst, vi behövde verkligen detta, men nu känns allting som en mardröm som bara blev värre och värre.

Men mörkret hade börjat falla och vi var tvungna att övernatta här, vare sig vi ville eller inte.

“Det kan inte bli värre än såhär” - Sa Mikael…

05-01-2023 Kl. 03:30

Vad som var tänkt att vara vår trygga plats här i livet (tältet) hade nu blivit till det värsta man kan tänka sig.

Både jag och Mikael erkände för oss själva att ett avsnitt Wahlgrens värld hemma i soffan nog hade varit helt okej vid det här laget.

Stormen fortsatte sin rundgång runt tältet och hade inte vi varit inuti tältet hade det nog varit på andra sidan sjön vid detta laget, för utan stormlinor och med extremt svaga tältpinnar är blev jag nästan förvånad att inte vinden tagit med oss också.

05-01-2023 Kl. 07:43

Efter vad som varit våra livs jobbigaste timmar hade regnet äntligen lagt sig, och vi klarade inte en sekund till.

Inte nog med att det inte fanns en torr plats i hela tältet längre så hade våra telefoner blivit helt begravda i tältets djupaste pöl under de senaste 2 timmarna, utan att vi märkt det.

Båda telefonerna var helt döda

Till och med Mikael som vanligtvis är hårdhudad sa ifrån:

“Nu får det f*n räcka! Detta skit-tält har förstört hela natten.”

Jag kunde inte annat än att hålla med.

Så vad kan vi lära oss av detta?

Jag ska göra ett avslöjande för dig.

Tältet vi köpte kostade strax över 1000:-, men med facit i hand (och två telefoner senare) kan jag med handen på hjärtat säga att just den natten för ett år sedan kostade oss en bra bit över 10 000:-.

Så vad är lärdomen?

Hade vi bara lagt någon tusenlapp eller två extra för ett hållbart tält och lite riktig campingutrustning så hade vi åtminstone vaknat upp torra.

Jag kollade, och tältet vi köpte hade bara 2000mm i vattenpelare (vad nu det betyder) och det ska tydligen vara rätt dåligt, även om det bara regnar lite grann.

Vi hade behövt MINST 5000mm i vattenpelare i golvet för att inte vattnet skulle läcka in och sluka upp våra telefoner.

Så gör inte som jag och snåla är ni snälla, för det kommer att bli dyrare än vad ni tror.

Hädanefter har jag och Mikael nästan blivit lite nördiga inom tältbranschen för att detta inte ska hända igen.

För ni vet vad man brukar säga,

Fool me once…

/Anna J. 05-12-2024

Läs nästa

3 snabba och goda utomhusrecept du måste prova i år!
Det här är varför din sovsäck inte håller i naturen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.

365 dagars garanti

Världsomspännande frakt

Du beställer, vi planterar